Pagina's

zondag 23 februari 2014

Masterpiece

We waren een weekje weg.
De familie Moose en nr.34.
In een huis van Staatsbosbeheer.
Zó mooi en comfortabel.
Wilde nog niet echt naar huis.
Little mister Moose was ook jarig.
Jeeeh.
Daar hoorde een taartje bij.
We zaten in een gemak-dient-de-mens-modus.
Dus op zoek naar een goede lokale bakker.
Daar waren er een paar van.
Het werd een hazelnootschuimtaartje van de lokale supermarkt.
En die was Lekker.
We kochten er later nog een.
Ook zonder verjaardag Echt Lekker.
Ik besloot de thuiskomst te verzachten met een poging tot het reproduceren van het taartje.
Ik las wat recepten die er volgens mij bij in de buurt kwamen.
Verzon daarmee mijn versie.
Serieus.
Dit is Lekker.
Echt Lekker.
Alsof je ineens overnight een banketbakker bent geworden.

Nodig:
*Voor het schuimgedeelte:
- 100 gram (liefst gebrande) hazelnoten
- 2 eetlepels maïzena
- 4 eiwitten (op kamertemperatuur)
- 150 gr. poedersuiker
- 125 gr. fijne kristalsuiker
- snuf zout
*Voor de botercrème:
- 1 stickje (zakje) Café Mocca van Nescafé (uit doosje met meerdere)
- 1 eetlepel kokend water
- 300 gr. zachte boter
- 150 gr. poedersuiker
- 50 gr. (liefst gebrande) hazelnoten, gehakt

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 130 graden.
Maal de 100 gr. hazelnoten tot grof poeder in je keukenmachine. Meng het met de 2 eetlepels maïzena.
Meng de kristalsuiker met 150 gr. poedersuiker en de snuf zout.
Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom, eerst op lage stand tot er allemaal bellen ontstaan.
Voeg langzaam het suikermengsel toe terwijl je blijft kloppen. Schakel dan een minuutje over op de middelste stand en vervolgens op de hoogste stand tot de eiwitten stijf zijn. (Do not despair, dit kan best 5 tot 10 minuten duren.)
Roer voorzichtig het hazelnootmengsel er door heen.
Smeer het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat en zet het dan voor ongeveer 5 kwartier in de oven. (Het schuim moet van binnen ook droog zijn.)
Ondertussen kun je de botercrème maken door eerst de café mocca al roerend op te lossen in de eetlepel kokend water.
Daarna klop je de boter met een mixer ongeveer 2 minuten. Terwijl je op lage stand door blijft mixen doe je de poedersuiker en het koffiemengseltje erbij. Als de poedersuiker niet meer stuift klop je nog ongeveer vijf minuten op de hoogste stand door.
Als het schuim klaar is laat je het even afkoelen, dit gaat het snelst op een rooster.
Hierna snij je het in twee of drie delen die je elk besmeert met een gelijk deel van de botercrème.
Stapel ze op elkaar en verdeel de gehakte hazelnoten over de bovenste laag botercrème.
Verdeel als laatste de restjes schuim die bij het snijden loskwamen er overheen.
Trucje: Doe op het bord of de schaal waar je de taart op wilt presenteren, twee toefjes botercrème. Dan glijdt je masterpiece er niet zomaar af.
Hmmm.
En zo makkelijk.
Fijn om weer thuis te zijn.

7 opmerkingen:

  1. o gefeliciteerd dan nog! Recept ziet eruit alsof zelfs ik dat zou kunnen maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog gefeliciteerd, en wat een heerlijk receptje, ik ga em opslaan!

      Verwijderen
  2. Wat klinkt dat fijn! Gefeliciteerd met je kleine man. Recept is hier ook opgeslagen, ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. geloof dat ik maar een gebakje bij je kom eten :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je reageert, fijne dag (of nacht?) nog!